Vastuullisuus

Vastuullista majoitustoimintaa yli 40 vuotta

Lomamokkilan tarina alkaa 1970-luvun loppupuolella, jolloin Björnin perhe aloitti oman kesämökin vuokraamisen oopperavieraille maatalouden ohessa.

Sijainti maaseudun rauhassa Savonlinnan äärellä alkoi lisätä vieraiden määrää.

Seuraavana kesänä vieraat asustivat myös tilan päärakennuksessa isäntäperheen nukkuessa aitoissa.

Vieraille valmistettiin ruokaa ja järjestettiin erilaista ohjelmaa. Sekä ulkomaalaiset että kotimaiset vieraat pääsivät osallistumaan perheen päivittäiseen elämään niin leipomisen kuin eläintenhoidon kautta. Ruokailut järjestettiin perheen keittiössä ja vieraat olivat kirjaimellisesti osa arkea.

Maito, liha ja osa kasviksista tulivat jo tuolloin omalta tilalta.

Lomamokkilan päärakennus edestä kauniina kesäpäivänä

Raaka-aineet omalta tilalta ja lähituottajilta

Vierasmäärän kasvaessa yritystä on pikkuhiljaa kehitetty ja kasvatettu.

Alkuajoista lähtien vieraat on kohdattu aina henkilökohtaisesti ja osa vakioasiakkaista vierailee jo kolmannessa sukupolvessa.

Kestävästä kehityksestä ei vielä yrityksen alkuaikoina ollut kuultu, mutta silti toiminta oli jälkikäteen ajateltuna kestävää jo tuolloin – omia ruokatuotteita, tilojen tehokasta hyödyntämistä, paikallisuutta ja hyvää palvelua.

Sama linja jatkuu, ruoan raaka-aineista iso osa tulee omalta tilalta tai lähituottajilta ja valmistetaan paikan päällä alusta loppuun.

Puutarhan marjat ja omenat tehdään hilloiksi ja mehuiksi, kasvihuoneesta tuodaan kasviksia suoraan ruokapöytään, käytetty liha on tilalla laiduntavasta ylämaankarjasta ja kalat paikallista järvikalaa.

Koko perhe mukana kehitystyössä

Koko perhe osallistuu yritystoimintaan ja nuorelta sukupolvelta tulee kehittäviä, uusia ajatuksia ympäristönsuojeluun.

Tarjoamme kesätyömahdollisuuksia alueen nuorille ja sekä työvoiman että materiaalien hankinnassa suosimme paikallisuutta.

Pyrimme yhä korostamaan toiminnassa pitkäjänteistä työtä ja kestävyyttä.

Rakennukset tehdään puusta hiilensidonnan tehostamiseksi ja omia metsiä hoidetaan mahdollisuuksien mukaan jatkuvan kasvatuksen periaatteella ja pienaukkohakkuilla luontoarvoja korostaen.

Saunoissa ja tulisijoissa käytetty polttopuu tulee tilalta. Kalusteissa suositaan puuta ja paikallisuutta sekä vanhojen huonekalujen hyödyntämistä.

Energiatehokkuus ja jätteen vähentäminen

Energiatehokkuuteen on panostettu jo vuosikymmeniä.

Maalämpö on ollut käytössä vuodesta 1999 alkaen ja ensimmäiset aurinkopaneelit jo vuodesta 1991 alkaen.

Nykyisin maalämmöllä tuotetaan 85% käytetystä lämpöenergiasta ja 95% lämpimästä käyttövedestä. Ilmalämpöpumpuilla tuotetaan noin 10% lämpöenergiasta. Maalämpöä ja ilmalämpöpumppuja käytetään myös viilennyksessä.

Käytetty sähköenergia on tuotettu 100% uusiutuvista energialähteistä ja vuodesta 2021 alkaen 25% sähkönkulutuksesta katetaan tilalla olevilla aurinkopaneeleilla.

Pyrimme vähentämään jätteen määrään suosimalla suurpakkauksia ja minimoimalla kertakäyttötuotteiden käyttöä. Kierrätys ja kompostointi on mahdollista sekä huone- että mökkimajoituksessa.

Pesuaineissa käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita.

Paikallisuus on tärkeää

Suosittelemme vieraille paikallisia palveluita niin kulttuurin kuin ateriapalveluiden osalta.

Erilaiset luontoaktiviteetit, marjastus, sienestys ja pelkkä luonnon tarkkailu vaihtuvine vuodenaikoineen tarjoavat vieraille unohtumattomia elämyksiä.

Katse tulevaisuudessa

Tulevaisuuteen panostaen hankimme vuonna 2017 historiallisen Taipaleenniemen Saimaan rannalta läheltä Lomamokkilaa.

Kohteen hieno sijainti ja komea historia innostivat tarttumaan mittavaan kunnostusurakkaan.

Taipaleenniemen kaikki rakennukset kunnostettiin suojeluarvoja kunnioittaen perusteellisesti kahden vuoden aikana ja yli satavuotiaat rakennukset saivat uuden elämän.

Alkuperäisiä rakenteita saatiin säästettyä ja uusi tekniikka toi energiatalouden nykypäivään.

Kaikki lämpöenergia, lämmin käyttövesi ja jäähdytys tuotetaan maalämmöllä.

Käytetty sähköenergia on kokonaisuudessaan uusiutuvista energialähteistä ja 2021 alkaen omien aurinkopaneelien osuus on noin 20% kokonaiskulutuksesta.

Taipaleenniemen päärakennus ilmasta kuvattuna
Soita/Call
Whatsapp
Varaa/Book
Scroll to Top